YES WE CAN

För en liten tid sedan besökte jag Kiruna och Gällivare. Två medlemmar på den absoluta spetsen av Sverige. Dessa två har utmaningar utöver det vanliga som är framtvingat av gruvdriften under de båda städerna. Ni känner säkert redan till samhällsomvanlingen i dessa båda städer men det är ändå något annat när man ser det med egna ögon.

Kiruna- och Gällivareborna är stoiska inför detta och ser det som en ständigt pågående process. Faktum är att delar av de båda städerna redan har flyttats och man har känt till att detta skulle komma under en längre tid. Det är inget att hetsa upp sig över – utan det är bara att göra, tycks vara inställningen bland de som är berörda. En betryggande tanke att ha med sig när vi som samhälle ska ta oss an de stora utmaningar som väntar och jag tror att vi kan lära av våra nordligaste städer – det är bara att göra. Lite far tanken iväg till Ingemar Stenmark som på frågan om hur han bar sig åt att åka så bra slalom. Hans svar var också enkelt och stoiskt – dä’ ä’ bar å’ åk!

Visst låter det enkelt, det är bara att göra, men det vet alla som är inblandade att det inte är enkelt. Komplexa system ska sammanfogas med varandra och människor ska samarbeta. Ibland kan det hela i efterhand verka som ren tur att man fick ihop det. Men det är det inte heller – tur alltså. Utan det är all den kunskap som finns ute hos varje medlem tillsammans med alla de leverantörer som löser olika problem som gör att allt faller på plats till slut. Även här har Ingemar Stenmark fällt en mycket passande kommentar på frågan om Ingemar inte ändå hade tur som vann med tusendelar före Phil Mahre (kommer ni ihåg honom?). Ingemar sa – Det är konstigt med tur, ju mer jag tränar desto mer tur får jag. Och visst är det så.

Så receptet är alltså; träna mycket och sedan – bara gör. Men det är inte så lätt. Jag kan tänka mig att man inte får så många träningstillfällen på att ersätta röret under storgatan eller att dra nya kablar i ny ledningsgata. Åtminstone inte på just det stället där man ska göra insatsen. Men det går att åtgärda detta om man ser till att dela information mellan varandra och involvera leverantörerna på ett lösningsorienterat sätt. Jag inbillar mig nämligen att snarlika saker som händer just hos dig redan har hänt eller inom kort kommer att hända hos andra kollegor. Delad information genom ramavtalen som Värmek upphandlar åt er medlemmar, kan avsevärt underlätta just på storgatan eller var det nu uppstår problem. När problemet kommer till dig har Värmek förhoppningsvis redan pratat om och delat med sig av problemet till leverantörerna på olika sätt. Det ger bättre lokala lösningar.

Medlemmarna är oerhört duktiga tekniker och genom ett strategiskt samarbete kring teknik- och tjänsteförsörjning så kan det bli ännu bättre. Och nu ser vi också att medlemmarna vill arbeta på det sättet. Så när jag får frågan från olika intressenter – klarar ni att möta utmaningen försörjningssektorn står inför så svarar jag; Yes – we can!

Peter Dahl, VD[