Sinfra arbetar med kontinuerlig leverantörsuppföljning och en del i detta är att vi genomför en årlig hållbarhetsutvärdering med samtliga ramavtalsleverantörer för att följa upp deras arbete inom områdena Strategi & styrning, Informationssäkerhet, Miljö, Arbetsvillkor, Etik samt Leverantörsled. Varje ramavtalsleverantörs resultat inklusive svaren på de enskilda frågorna finns tillgängligt för Sinfras medlemmar i Medlemsportalen för att möjliggöra att medlemmarna tar del av svaren för sin avtals- och leverantörsuppföljning.
Resultatet på frågorna inom de olika områdena räknas om till ett medelvärde som kallas för ett hållbarhetsindex. Varje ramavtalsleverantörs resultat finns också tillgängligt på Sinfras hemsida.
Nu finns också rapporten för årets hållbarhetsutvärdering tillgänglig på hemsidan, där vi har sammanställt ramavtalsleverantörernas resultat och analyserat trender och förbättringsområden.
I år ser vi en ökad andel svarande med 98,5% jämfört med förra årets 93%, vilket ger en större tillförlitlighet i svaren och vi kommer att fortsätta arbeta för att säkerställa en hög svarsgrad även kommande år.
Det totala medelvärdet för hållbarhetsindex gick i år neråt till 3,84 av 5, jämfört med förra årets toppresultat 3,93 av 5. En del av orsaken till detta beror på att det kommit en ett stort antal (101 st) nya ramavtalsleverantörer som svarade på hållbarhetsutvärderingen för första gången 2023. Deras medelvärde ligger en bit lägre med 3,54 av 5, jämfört med de ramavtalsleverantörer som varit med tidigare som hade ett medelvärde på 3,88 av 5. Då det totala antalet ramavtalsleverantörer ökat ser vi på många frågor ett ökat antal ”ja”, även om det procentuellt blir en mindre andel som uppfyller kravet på grund av de många nya ramavtalsleverantörerna.
Även för de befintliga ramavtalsleverantörerna ser vi dock ett lägre hållbarhetsindex än föregående år. Detta beror på att kraven för att få maxpoäng har höjts i och med att Sinfra kontinuerligt utvecklar hållbarhetsutvärderingen. I år inkluderades ett stort antal nya frågor inom jämställdhet och mångfald efter att Sinfra sett behovet i vårt projekt Hållbar upphandling: social hållbarhet att höja nivån på ramavtalsleverantörernas arbete inom dessa områden. Därmed infördes många frågor som inte alla ramavtalsleverantörer når upp till idag, utan utifrån den nivån vi önskar att de ska utvecklas, vilket förklarar det lägre resultatet. Vi hoppas på att ramavtalsleverantörerna i och med detta ser sina förbättringsområden och återkommer med ett höjt resultat kommande år.
Ett positivt resultat vi vill meddela är att resultatet för många frågor inom området Miljö har förbättrats trots att det generella resultatet gått ned. Bland annat inom områdena CO2-utsläpp och fossilfria transporter ser vi att ramavtalsleverantörerna når ett allt bättre resultat. Detta är områden där Sinfra 2021 gjorde en stor höjning av nivån på frågorna och vi ser positivt på att trenden nu går åt rätt håll, samtidigt som kraven kommer att fortsätta öka framöver.
För att nå ett ännu bättre resultat framöver samt uppfylla Sinfras medlemmars förväntningar vill vi på Sinfra uppmana samtliga ramavtalsleverantörer att se sina egna förbättringsområden utifrån hållbarhetsutvärderingen, och särskilt arbeta vidare med områdena CO2-utsläppsredovisning, cirkulära modeller, jämställdhet och mångfald, informationssäkerhet samt leverantörsled.