Transport av varor och individer är inte dåligt i sig. Problemen uppstår då transporterna utförs med fossila bränslen. Hållbara lösningar finns redan, men tekniken står och stampar i väntan på att politikerna ska ge klartecken, skriver Christer Fuglesang, docent i partikelfysik, astronaut, Robert Falck, VD Einride, Karin Markides, f d rektor Chalmers Tekniska Högskola, Carl-Henric Nilsson, tkn. dr. universitetslektor företagsekonomi, Lunds universitet, styrelsemedlem Ecobränsle, och Per Ödling, professor i telekommunikation vid Lunds universitet, f d akademisekreterare IVA.

Redan i dag finns teknologin för att ställa om transportsystemet till en hållbar teknologi. Elfordon har gjort resan från en teknologi som folk hoppats ska komma en vacker dag till verklighet på mycket kort tid. Det senaste decenniets framsteg inom batteriteknologi, nya material och smartare produktionssätt har överträffat till och med de flesta teknikoptimisters förhoppningar.

I syfte att påskynda omställningen till ett klimatsmart transportsystem uppmanar vi därför regeringen att agera på tre områden:
1. De regulatoriska hindren för självkörande och hållbara fordon bör minimeras snarast möjligt.
2. Politikerna bör redan nu slå fast att framtidens självkörande fordon ska vara hållbara.
3. Forskning kring framtidens hållbara transportsystem bör gynnas.

Göteborgs-Posten, debatt av Christer Fuglesang m fl, 5 jul -17